Rum House (https://www.rumhouse.cz/)
«
Edradour 06 Ibisco Bour 59.8%0.70l
Popis Edradour 06 Ibisco Bour 59.8%0.70l
Edradour 10Y 2006 Bourbon Natural Cask Strength je limitovaná whisky nejmenší palírny ve Skotsku.
Destilována byla 27.2.2006 a lahvována po dne 22.2.2017 (5dní před 11. "narozeninami"). Celkový počet lahví z této druhé edice bylo limitováno 1338 kusy.
Celých 10 let zrála na sudech po bourbonu (5 dní a byla by 11-ti letá). Nefiltrovaná, nedobarvovaná a neředěná krása.
Barva má zlatavě medový nádech. Aroma připomíná čajové sušenky s karamelem.
Tělnatá smetanová konzistence přechází do výrazné olejnatosti. Chuť je jemně čokoládová s pečeným ovocem, sušenými meruňkami a vanilkovým pudinkem.
Závěr neskutečně lahodný s hřejivou elegancí, marmeládou a medem.
Celá táto kráska se prezentuje v originálním Ibisco decantéru.
Palírna byla založena v r. 1825 skupinou místních farmářů, jméno Edradour používá od r. 1837. Palírna Edradour je nejmenší (legální) palírnou ve Skotsku a možná i ve světě. Rovněž destilační kotle jsou nejmenší ve Skotsku.
Palírna má pouze tři zaměstnance a produkuje pouhých 12 sudů whisky týdně (cca 240 000 lahví ročně, cože je objem, který větší palírny vyrobí za týden). Při výrobě whisky se zde používá tradičního vybavení a technologií.
Jméno Edradour pochází z gaelského Edred dobhar, což znamená pramen krále Edreda. Dlouho se používala pouze do vatted a míchaných whisky, od r. 1986 se produkuje i jako single malt, nejčastěji jako 10-letá.
Po r. 2002, kdy palírnu koupila společnost Signatory, byla na trh uvedena řada speciálních ročníkových plnění. Série SFTC (Straight From The Cask) obsahuje whisky v sudové síle, nefiltrovanou za studena, která strávila posledních několik měsíců v sudech po různých vínech a destilátech.
Rašelinná verze whisky Edradour se stáčí pod jménem Ballechin.